Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vychovávat štěně u krmení

23. 7. 2011

Jak vychovávat štěně u krmení.

Kolátor Tomáš Copyright 2009

  http://www.e-party.cz/img/dort-pohadkovy-05-scooby-doo.jpg

 

Mnozí majitelé nových štěňat se na mě často obracejí s dotazy, co dělat, když na ně při žrádle pejsek nebo fenka vrčí, nebo jiným způsobem projevuje určitou agresivitu. Pes je šelma i když domestikovaná ale stále má samozřejmě v genech zakódovány instinkty, dané matkou přírodou a mezi ně patří i boj o potravu.

Není to nic nepřirozeného, ani by to nemělo být považováno za nějaký projev vrozené agresivity nebo špatné povahy psa. Jen je třeba zachovat chladnou hlavu a důsledně tyto nežádoucí projevy od útlého věku potlačovat. Trochu jiná je situace, pokud máte jen jednoho pejska a jiná je, pokud štěně přinesete do rodiny, ve které už jeden nebo více psů existuje. V každém případě se ale jedná o včlenění jedince do smečky, kterou tvoří také i členové rodiny.

Z hlediska rodiny platí pravidlo, že pejsek musí být v této smečce až poslední v hierarchii.

V prvním případě je tedy jasné, že všichni členové rodiny jsou vždy výše postaveni a mohou psovi, v dobrém slova smyslu, „vládnout“. On ( ona ) tak nesmí tím pádem projevovat vůči příslušníkům této rodiny agresivitu. To platí tedy i pro krmení. Začít se  musí již v období ranné socializace, již při příchodu do této „ smečky“ a první měsíce jsou tak nesmírně důležité. V tomto období je totiž  štěně nejvnímavější, učí se s touto rodinou žít, komunikovat se všemi jejími členy a vytváří si s nimi vztah a citové pouto. Jakákoliv chyba ve výchově se v budoucnu vymstí, následně se těžko odstraňuje a u Novofundlanďana je to obzvláště svízelné. Má totiž velice dobrou paměť a trvalé návyky. Jediným problémem je dobře rozlišit a důsledně oddělit hravost od nežádoucích projevů

Základním kamenem je tedy důsledná výuka poslušnosti. Pejsek bude mít brzy tendenci se prosadit a bude to dávat najevo různými způsoby. Vrčením, neochotou se podřídit příkazům, snahou se ohnat zoubky, hlídat si hračku a samozřejmě i nenechat si sáhnout na přijímanou potravu. Chce si tak vydobýt vyšší postavení ve smečce, než mu náleží a pokud nebudou tyto nežádoucí projevy odstraňovány hned v zárodku, jste na nejlepší cestě k tomu, mít v budoucnu psa nejen neposlušného, ale i s projevy nežádoucí agresivity, který bude „vládnout“ vám, nikoliv aby tomu bylo naopak.

Proto je dobré od začátku stanovit jasná pravidla při krmení, a nejen důsledně je dodržovat sám,  ale totéž vyžadovat i od svého psa.

Takže je jedna miska na vodu, jedna miska na potravu a jedno místo určené na krmení.

Od útlého věku se musí pejsek naučit, že vy mu dáváte potravu na určité místo a jen vy s ní můžete manipulovat. A toto on musí vždy respektovat. V praxi to znamená, že mu ji i při konzumaci můžete z jakéhokoliv důvodu odebrat, ale samozřejmě mu ji vrátit. Pochopí, že o ni nepřijde, že je to jen odklad a že k tomu máte důvod. Můžete misku zrovna tak posunout, můžete mu i kus potravy nebo kost odebrat, prostě VY jste vůdcem smečky a vy můžete vše! Vždy mu vše zase vraťte! Je dobré mu eventuálně v průběhu konzumace i nějakou část přidat. Můžete ho prostě kdykoliv vyrušit. Můžete ho s laskavým slovem a vyslovením jeho jména i pohladit, podrbat a potom mu dovolit dál pokračovat v krmení.  Pokud neprojeví nepříznivou reakci ho vždy intenzivně pochvalte. Je mu to příjemné a zbavuje se nežádoucího strachu o potravu. Pokud však ano, musíte ho však bezprostředně velmi razantně pokárat, tak aby si to pamatoval. Dokud je malý, musí si tato pravidla vštípit. Těžko by jste je učili 70 – ti kilového hafana, který na  vás vrčí a pokouší se vás zasáhnout svými zuby! Pak je pozdě na nějakou výchovu, každá rada je drahá a vyžaduje to pomoc odborníků a navíc ne vždy se žádoucím výsledkem. Proto vždy musíte být pánem situace vy a nikoliv pes. To je důvod, proč s takovou výchovou začít okamžitě a v době, kdy je ještě štěně poddajné a vytváří si  teprve vztahy s rodinou. V případě Novofundlanďana je naštěstí výhodou jeho nezměrná láska k lidem a jeho klidná a vyrovnaná povaha. Ale i ten se dá špatnou výchovou zkazit. Pokud si však vytvoříte se svým fundlákem vztah, založený na jeho víře v to, že vše co děláte, je pro něj dobré, můžete to v budoucnu velmi potřebovat.

Situace, jako jsou včasné odebrání nevhodného předmětu nebo potravy přímo z tlamy plné zubů, případné vytažení něčeho zapíchnutého v čelisti, jsou v praktickém životě reálné a nutnost takových zákroků může vašemu psovi někdy i zachránit život. Sám jsem byl v praxi nucen svému psu vytáhnout z krku kus kravského hrtanu, který mu při neúměrném hltání potravy uvízl v jícnu a býval by se byl udusil, pokud bych včas nezasáhl. S důvěrou si nechal vsunout ruku až po zápěstí do tlamy, odkud se mi ho posléze naštěstí podařilo uvolnit.

Pokud této důvěře svého psa naučíte, stačí v budoucnu tyto „cviky“ jen občas zopakovat. Nebudete mít důvod ho při žrádle rušit. Ale i dnes občas přijdu ke svým psům při krmení a pohladím je, polaskám , promluvím k nim. Poslušně přestanou žrát a po pochvale a povelu se k misce vrátí. Občas misku odsunu a vrátím zpět na místo, když potřebuji pootevřít dveře, či zhasnout ve stáji . Někdy vezmu kus masa a podám přímo z ruky, jindy odeberu přímo z tlamy, jakoby prohlédnu a s pochvalou vrátím z ruky psovi zpět.

Pokud je v rodině další pes ( nebo více psů ) obvykle je ten starší vůdcem té smečky psí. Štěně je jím obvykle vychováváno, přebírá jeho návyky, ( špatné i dobré ).

Vždy se snažte, aby jeden nezkoumal misku toho druhého. Oba musí mít své místo ke krmení a to důsledně dodržujte. Zpočátku je oba musíte hlídat a při sebemenším náznaku snahy konzumovat z misky toho druhého je pokárejte. Zrovna tak i při, byť mírných,  projevech agresivity. Naučí se všímat jen své potravy a nebude docházet ani k vážným konfliktům.

 


 

krmime.jpg